Svært at være supermor
Ja, ligestilling er godt. Det er super fedt at kvinder kommer ud på arbejdsmarkedet. Det er fedt, at der findes gode, kvindelige topledere. Men ligestilling har også en bagside. For ligestilling skal ske på baggrund af gensidig forståelse. Kvinder skal være chef fordi de er dygtige. Kvinder skal sidde i bestyrelser på baggrund af kompetencer og ikke på baggrund af kvoter. Kvinder skal have de samme muligheder som mænd. Og her bliver det desværre lidt svært. Kvinder føder. Til gengæld er kvinder langt kønnere og kan forvrænge mænds rationelle tænkning.
Men lad os vende blikket mod kvindens største kunst, og samtidig største trussel. Kvindens kernekompetence: fødslen. For ja, kvinder kan føde. Og ja, der er tale om et af naturens mest fantastiske kreationer.
Udstyr til baby – hænger også på mor
Som så ofte er denne kompetence samtidig kvindes største byrde. For hvordan skal kvinder nogen sinde være konkurrencedygtige med mænd, når de skal bruge år på graviditet og opdragelse? I Danmark løses denne byrde ved at afkorte den tid som babyen er omgivet af sin mor. Ved så tidligt som muligt at få anbragt barnet i daginstitutioner. Ved en øget produktivitet hvad angår børn. Desværre er denne tanke om børn på produktionsbåndet hverken særligt økonomisk eller humanistisk.
Det er også mor, der skal sørge for udstyr som gåvogn eller selepude.
Hvad så? Skal farmand hjem og passe børn? Måske. Hvis risikoen for at miste arbejdskraft er lige stor ved kvinder om mænd er vi ligestillede. I hvert fald på det punkt.
Supplerende må forældre måske også anerkende deres grænser. Måske er forældre ikke altid hjemme til at passe børnene, måske er forældrene ikke gode til matematik og ikke de rigtige til at give lektiehjælp. Måske har far ikke tid til at klippe hækken i weekenden og lignende. Der findes heldigvis sider på nettet der formidler arbejdskraft mellem privatpersoner. Her kan man typisk finde en god babysitter eller andet, der kan afstresse hverdagen.